Fem tips på hur man håller sina golv i bra skick

Fem tips på hur man håller sina golv i bra skick

 

Att hålla sitt hem i bra skick är viktigt för alla som äger en bostad. Vi städar, putsar, byter ut och renoverar för att hemmet alltid ska vara i toppskick. Det finns många saker i hemmet som behöver tas hand om – bland annat golven! Våra golv är viktiga faktorer i våra bostäder och de behöver, precis som allt annat i huset, tas hand om för att de ska må så bra som möjligt.

 

Det finns mycket som kan göras för att hålla golven i bra skick. Man kan vaxa dem, få hjälp med golvslipning eller till och med olja in dem för att de ska bli extra fina. Här kommer fem tips på saker man kan göra för att golven ska må lite extra bra!

 

  1. Städa ofta

Att det är bra att städa är ingenting som kommer som en chock. Städning är viktigt för alla delar av huset, för att inte damm och smuts ska orsaka dålig lukt, skador eller till och med mögel. Att städa golvet är viktigt för att hålla det fint såklart, men även för att golvets kvalitet inte ska försämras med åren. Att dammsuga ofta, såväl som moppa golven någon gång i veckan gör dem gott.

 

  1. Slipa vid behov

Det är viktigt att genomföra en golvläggning stockholm då och då, om man har trägolv av något slag. Genom att slipa golven tar man bort smuts, slitage, repor och annat som kan försämra golvets kvalitet. Det kan dock vara en krånglig process att slipa golven själv, därför är det en bra idé att anlita ett företag som sysslar med golvslipning så att arbetet blir utfört på rätt sätt. Man behöver ha många olika verktyg, rätt teknik, förbereda golven och dessutom slipa dem så att det inte uppstår några skador.

 

  1. Vaxa årligen

Att vaxa, eller bona som det också heter, golvet är viktigt för att det ska hålla sig så fint som möjligt. Man kan bona golvet själv utan att behöva anlita hjälp. Det man behöver tänka på är att ta bort rester från tidigare vaxningar, med hjälp av till exempel lacknafta. Sedan är det bara att hälla på vaxet och använda en polermaskin för att sprida ut det jämnt över golvets yta. Ett bra tips är att anlita ett företag som sysslar med golvslipning för att slipa golvet och sedan bona det själv när slipningen är klar. Man behöver inte bona golven ofta, men en gång per år, eller en gång vartannat år gör gott för golven.

 

  1. Köp mattor

Mattor både ser bra ut och gör gott för golven. De skyddar golvets yta från slitage och från eventuella märken som möbler kan lämna. Tänk på att lägga ut mattor på ställen där golvet lätt blir slitet, som under bord, under sängar eller andra tunga möbler.

 

  1. Var försiktig med möbler

När man köper nya möbler kan de lätt slita på golven. Tunga bokhyllor, bord, sängar eller skåp kan lätt ge märken på golvet som är svåra att ta bort. Var försiktig med att flytta på möbler då det lätt kan orsaka repor och slitage. Om en möbel har orsakat repor eller märken kan man få hjälp med golvslipning för att ta bort dem. Då slipar man sina golv så att alla slitningar försvinner och golven blir som nya igen.

Och det var det! Fem tips på hur man sköter om sina golv på bästa sätt. Kom ihåg att alltid anlita ett proffs när det kommer till golvslipning Sollentuna eller andra arbeten som kräver rätt kompetens och särskilda verktyg.